Alles over SISTEM-NL
In 2022 is de onderzoeksgroep ‘Science in and with Society: reducing emissions of Textile Microplastics in the Netherlands’, ookwel SISTEM-NL, gestart aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien hebben wij twee grote projecten gedraaid: Microplastic Emissions from Textiles Amsterdam (META) en Alle Scholen Verzamelen (ASV). Daarnaast hebben wij in samenwerken met Sustainalab een wasmachine op de campus in Amsterdam waar je gratis jouw was kan doen en starten wij in 2025 met de nieuwste fase waarin Nederlandse burgers thuis gaan wassen voor de wetenschap!
Onderzoek naar microplastics
Tijdens het wassen van kleding komen duizenden microvezels en microplastics vrij, waar vervolgens een gedeelte van in de natuur terecht komt. Onze onderzoeksgroep probeert beter te begrijpen wanneer deze microvezels en microplastics vrijkomen en hoe wij deze uitstoot kunnen beperken. Hiervoor hebben wij de Nederlandse burger nodig en werken wij samen toe naar een schoner milieu.
Microplastic Emissions from Amsterdam
In 2022-2023 verzamelden ongeveer 70 burgerwetenschappers thuis microplasticdata door hun kleding te wassen in speciale waszakken en gebruikte een kledingroller om de vezels uit de zak te halen. Daarnaast vulde de deelnemers vragenlijsten in om de details over hun was te rapporteren. Tegelijk analyseerden we de perceptie van de deelnemers en het bredere Nederlandse publiek over microplastics in kleding en hun bereidheid gedrag aan te passen om hun uitstoot te verminderen.
Deze resultaten werden voorgesteld op de European Citizen Science Association Conferentie in Wenen (april, 2024). Momenteel werken we aan een publicatie rond de opzet van het project – en de resultaten van de psychologische survey.
Alle Scholen Verzamelen
Op 7 november 2023 verzamelden we met wel 1500 kinderen van verschillende basisscholen samen data over microplastics. Samen met hun leerkrachten verzamelden ze 2200 stalen en stuurden deze op naar de UvA om ingescand te worden.
Meer dan de helft van de kleding was nieuw of minder dan een jaar oud. De kledingstukken met een grote hoeveelheid katoen lieten meer vezels los dan andere stoffen (rond 700 vezels per sticker). Voor polyester lag dit gemiddeld lager (rond 500 vezels), maar omdat polyester niet afbreekt in de natuur wil dit niet zeggen dat de impact op het milieu minder groot is. Op dit moment zijn de onderzoekers aan het onderzoeken hoe de manier van wassen invloed heeft op het vrijkomen van de vezels.
Benieuwd naar hoe de dag verliep?
Sustainalab
Samen met SUSTAINALAB hebben wij op juni 2024 een lab op Science Park campus geopend waar iedereen gratis hun was kan doen. Jij wast jouw kleding en vult een korte vragenlijst in en wij verzamelen de vezels met een filter dat aangesloten is op de wasmachine in het lab.
Benieuwd naar hoe dit werkt en geïnteresseerd om zelf je was te doen?
Thuis wassen voor de wetenschap!
De ervaringen binnen META en de washub in Sustainalab bundelen we in de laatste fase van SISTEM-NL : het uitrollen van de wasmachinefilters bij mensen thuis. Deelnemers kunnen zo – met beperktetijdsinvestering – lange termijn data verzamelen over de microvezels die vrijkomen bij hun was.
We werkten alvast samen met de studenten van de Hogeschool InHolland (Living Lab SustainableFashion) over bereidheid van mensen om deel te nemen. Momenteelwerken we aan het protocol voor de dataverzameling en we hopen in 2025 te starten met de rekrutering van deelnemers.
​
Ben je benieuwd hoe je van thuis uit kan meewerken aan dit onderzoek?